ΤΑΞΙΔΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ!

Μετά την πραγματοποίηση των φεστιβάλ μας, επιστρέψαμε και πάλι, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε και να μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις μας. Η εκλογή του Μπολσονάρο στην Βραζιλία -που ήρθε να προστεθεί στο ψηφιδωτό της ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων-, οι προκλητικές ρατσιστικές και σεξιστικές του δηλώσεις, καθώς και οι πρώτες εικόνες των διαδηλώσεων μετά την εκλογή αυτή, ήταν ίσως η αφορμή που μας ώθησε στο να ανοίξουμε ως κεντρικό θέμα σε αυτό το τεύχος το ζήτημα της Νέας Δεξιάς.
Παρόμοιο τοπίο παρατηρούμε και σε μία σειρά από άλλες χώρες, όπου οι δυνάμεις του σκοταδισμού επιδιώκουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους ηγεμονία, ευρισκόμενες, άλλοτε, σε θέση κυβέρνησης, ενώ, άλλοτε, πολύ κοντά σε αυτήν, άλλοτε κεκαλυμμένες πίσω από ένα πιο κοινοβουλευτικό πρόσωπο και, άλλοτε,  ως φανεροί απόγονοι της ναζιστικής και φασιστικής κληρονομιάς. Ένα ζοφερό μέλλον σκιαγραφείται για πολλές -ευρωπαϊκές και μη- χώρες, στο οποίο η Αριστερά, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να επιδιώξουν να συγκροτήσουν έναν αντίπαλο πόλο, προκειμένου να δώσουν τη δημοκρατική απάντηση που μοιάζει πιο αναγκαία από ποτέ, σε μία τόσο δυσμενή συγκυρία, για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κοιτάμε γύρω μας και σας καλούμε να προβληματιστούμε μαζί, για μια σειρά από θέματα που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα.  Η ενσωμάτωση της ακροδεξιάς ρητορικής και ατζέντας από πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και σε μια σειρά άλλων χωρών, η δίκη των Σκουριών, η δολοφονία του δικού μας Ζακ, το κλείσιμο του Mega, καθώς και η αναπαραγωγή του γυναικείου προτύπου μέσω των reality shows. Αυτά και άλλα πολλά σας προτείνουμε να συζητήσουμε σε αυτό μας το τεύχος.
Καλή ανάγνωση!