Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον…

Παρατηρώντας λίγο γύρω μας το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε το σκοτάδι να προσπαθεί να επανέλθει, στοχοποιώντας -όπως πάντα- τον πλέον αδύναμο..Το είδαμε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του μικρού Αμίρ, στην προσπάθεια επανεμφάνισης της Χρυσής Αυγής στον δρόμο και στις γειτονιές, στην απόπειρα ανάδυσής της μέσω νέων γραφείων, αλλά και στα αδιάσειστα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά, στην πιο πολύκροτη και συμβολική δίκη των τελευταίων ετών. Μια δίκη που, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να είναι η πιο προσωπική μας υπόθεση.

Το σκοτάδι και ο αλυτρωτισμός, όμως, έχουν και άλλες μορφές, και τα βρίσκουμε και αλλού μπροστά μας, στα πιο κιτς συλλαλητήρια του τελευταίου διαστήματος, στις πιο ανιστόρητες αντιλήψεις για ”τη μία και ελληνική Μακεδονία”, και , φυσικά, στην ακλόνητη πεποίθηση του νεοέλληνα ότι είμαστε όλοι ”απευθείας απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Στο νέο μας τεύχος, κάνουμε μια ανασκόπηση στα περιστατικά αυτά, μιλάμε για τις κάθε λογής μισαλλόδοξες διακρίσεις, θυμόμαστε τα ”Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας” και υποδεχόμαστε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Αναζητούμε χαραμάδες ελπίδας και θάρρους στην αντίσταση και την τόλμη μιας 16χρονης Παλαιστίνιας και διερευνούμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, κάνουμε μια τελευταία στάση  στις όμορφες γειτονιές του Ηρακλείου, σας ξεναγούμε στην έκθεση Van Gogh Alive, παρακολουθούμε τα Oscar και σας προτείνουμε βιβλία που αξίζει να διαβάσετε..!
Επιστρέψαμε, λοιπόν, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας μαζί σας…Καλή ανάγνωση!