*Midway: Message from the Gyre – Chris Jordan

/της Αδαμαντίας Αρανίτη

Τις τελευταίες μέρες σε ειδήσεις που αφορούν την περιβαλλοντική καταστροφή όπως τη δολοφονία ελέφαντα σε εγκυμοσύνη με φρούτο γεμάτο κροτίδες από ντόπιους της Κεράλα και μία ακόμα του ορεσίβιου γορίλα Ραφίκι, στην Ουγκάντα θα μας έκαναν να αισθανόμαστε πως το πρόβλημα είναι μακριά από δω. Όχι όμως πια. Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε πρόσφατα καταργεί πλήρως τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, και οδηγεί σε τόσο μεγάλη αποδόμηση του περιβάλλοντος που θα μπορούσαμε χωρίς ίχνος υπερβολής να πούμε πως πρόκειται για ένα μάλλον περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Κυριολεκτικά δε, αν σκεφτεί κανείς πως ένα από τα βασικά σημεία του είναι το επιτρεπόμενο κυνήγι σε καταφύγια άγριας ζωής.

Αν μας είχε διδάξει κάτι η πανδημία που ξέσπασε εν μέσω μιας ήδη μαινόμενης περιβαλλοντικής κρίσης και δεν έχει φύγει από τις ζωές μας ακόμα, είναι πως αν δεν αφήσουμε το περιβάλλον να αναπνεύσει θα είναι αδύνατον να αναπνεύσουμε όλοι μας. Ακόμα χειρότερα σε μια εποχή που, εξαιτίας της πανδημίας, η ζωή μας ακολουθεί τυφλά τις συμβουλές και ενίοτε τις προσταγές των ειδικών της υγείας, η κυβέρνηση απομακρύνει από τον δημόσιο διάλογο για ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τους ειδικούς για το περιβάλλον. Σε πολλά σημεία του κρίνεται αντισυνταγματικό, αντιβαίνει σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο μέσω των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Θα υπάρχει η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός δασικών εκτάσεων, χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία. Ουσιαστικά καταργούνται οι περιοχές Natura 2000, ενώ θα επιτρέπεται ακόμα και εξόρυξη πετρελαίου εντός αυτών των περιοχών και προωθείται η νομιμοποίηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Επιπλέον, οι χώροι απόσυρσης εξορυκτικών αποβλήτων δε θα χρειάζονται αδειοδότηση. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του περιβάλλοντος είναι η φωτογραφική διάταξη που χαρίζει πενταετή παράταση περιβαλλοντικής άδειας εξόρυξης στις Σκουριές, από την Ελντοράντο Γκολντ.

Αν αθροίσουμε το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου, καταλήγουμε πως η οικονομική εξάρτηση των ελεγκτικών μηχανισμών από τους επενδυτές είναι αναπόφευκτη. Κάθε μεγάλο δολοφονικό σχέδιο χρειάζεται προσοχή στη λεπτομέρεια, κι αυτό μας το διδάσκουν οι αναλύσεις ειδικών σε κάθε έγκλημα που άφησε ανυπολόγιστη ζημιά στον κόσμο. Καλούμε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο, προστατεύουμε το περιβάλλον.