/του Βαγγέλη Παπαμιχαήλ

Από τη Δευτέρα 23- 3- 2020 στις 06.00 το πρωί,ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, με την κυκλοφορία να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο με άδεια μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας του ιού covid-19. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που προέκυψαν από την πρώτη κιόλας ημέρα ήταν η επάρκεια του ιατρικοφαρμακευτικού υλικού και του υλικού ατομικής προστασίας σε όλες τις μονάδες υγείας.

Αυτό το ερώτημα όμως απαντήθηκε σχεδόν από τις πρώτες ημέρες και μάλιστα από τους ίδιους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των υγειονομικών μονάδων. Και δυστυχώς η απάντηση ήταν αυτή που όλοι υποψιαζόμασταν αλλά λίγοι έλεγαν… Ελλείψεις.

Παρά το ικανοποιητικό για πολλούς επίπεδο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ύποπτων και βεβαιωμένων κρουσμάτων οι ελλείψεις σε ιατρικοφαρμακευτικό υλικό και σε βασικά υλικά προστασίας των γιατρών που ήταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν
τεράστιες.

  • Ελλείψεις σε μάσκες ffp2-ffp3
  • Ελλείψεις σε γάντια
  • Ελλείψεις σε αντισηπτικά κτλ

Πέρα από αυτά, τεράστιες ήταν και οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε κρεβάτια ΜΕΘ και σε αναπνευστήρες, καθώς το Υπουργείο Υγείας αντί να φροντίσει να προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις των 4.000 γιατρών και νοσηλευτών που είχε ακυρώσει η ΝΔ μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, αρκέστηκε στο να εξασφαλίσει τη συνεργασία των ιδιωτικών νοσοκομείων κλείνοντας συμφωνία για ενοικίαση κλινών ΜΕθ στη διπλάσια τιμή ημερησίως (1600€ αντί για 800€).

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας αντί να κάνει τα αυτονόητα, δηλαδή μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία, προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και ένταξη όλων σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αρκέστηκε απλά στο να τους κάνει ήρωες τα βράδια στα δελτία ειδήσεων μιλώντας με εγκωμιαστικά λόγια για όλους τους (και όχι άδικα), έχοντας παράλληλα τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας να δείχνουν αναλυτικά ρεπορτάζ για τον κόσμο που τους χειροκροτούσε στα μπαλκόνια μετά από “κλεμμένες” πρωτοβουλίες από το εξωτερικό, που προωθούσε η σύζυγος του Πρωθυπουργού.


Την ίδια ώρα, όμως, τα ίδια ΜΜΕ ξεχνούσαν επιδεικτικά να αναφέρουν πως η κυβέρνηση στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της προσπαθεί να εισαγάγει στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας τον ιδιωτικό τομέα και να υποκαταστήσει ανάγκες σε προσωπικό με εθελοντές. Ξεχνούσαν να δείξουν αναλυτικά ρεπορτάζ για να μάθει ο κόσμος πως απέναντι στους ίδιους γιατρούς που ηρωοποιούσαν, κάποιοι άλλοι την επομένη μέρα έστελναν την ομάδα ΔΙΑΣ για να διαλύσει τις διαμαρτυρίες τους έξω από τα νοσοκομεία, όπου ζητούσαν ενίσχυση των μέτρων προστασίας και προμήθειες για την κάλυψη των ελλείψεων.

Κλείνοντας να θυμίσουμε το κάλεσμα των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών στην Πανελλήνια υγειονομική κινητοποίησή, το πρωί της Τρίτης 28 Απρίλη έξω από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας.

 

 

Φωτογραφία από τη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών στο υπουργείο Υγείας (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Εφημερίδα των Συντακτών 20.03.2020)