/ Της Κατερίνας Τσατσαρώνη

 

Συνέντευξη με τον Διονύση – Νεκτάριο Δαλούκα, εμπνευστή της ιδές και μέλος του Project

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «La petite Cantine»;

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη ένταξης και ενσωμάτωσης ατόμων με διάφορες μορφές αναπηρίας, αλλά και με κινητικά ή κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, μέσω προσωπικών μου βιωμάτων. Αιτία κοινωνικού αποκλεισμού… κυρίως των ατόμων με αναπηρία, είναι  επιπλέον η έλλειψη χώρων αναψυχής με προδιαγραφές κάλυψης αναγκών ΑΜΕΑ. Μια σύγχρονη κοινωνία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους, δεν συμφωνείτε; Η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες οφείλουν να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Έτσι, ξεκίνησε η ιδέα για την petite και αποφάσισα, λοιπόν, να τρέξω στο μέγιστο την προσπάθειά μου για τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής, ενσωματώνοντας στην παραγωγική διαδικασία ΑμεΑ και άτομα από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Στάθηκα πολύ τυχερός, γιατί υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι πίστεψαν έμπρακτα στην ιδέα μου και η Ομάδα στη συνέχεια πλαισιώθηκε από αυτά τα καταξιωμένα άτομα,  με διακρίσεις ο καθένας στον τομέα του.

Οι εργαζόμενοι, όπως και εσείς, είναι ΑμεΑ και άτομα από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Είχατε την ευκαιρία να εργαστείτε στο παρελθόν; Πιστεύετε ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν, σήμερα, ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα;

Το Βιογραφικό μου είναι αρκετά πλούσιο με προϋπηρεσία σε Χώρους Εστίασης και Αναψυχής, καθώς εργαζόμουν από τα 18 μου έτη για να μπορέσω να στηρίξω οικονομικά τις Σπουδές μου στη Φωτογραφία & Εικονοληψία. Είναι γεγονός ότι είμαι από τις εξαιρέσεις, καθώς η μεγαλύτερη πλειοψηφία είτε δεν το τολμά, για πολλούς οικογενειακο-κοινωνικούς λόγους, είτε δεν απορροφάται από τους Επαγγελματίες της Χώρας μας, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Ίσως ακούγεται σκληρό, όμως τα μέσα διαπαιδαγώγησής μας και, πολλές φορές, οι αντιλήψεις μας δεν βοηθούν.

Έχοντας επισκεφτεί το μαγαζί σας, διαπιστώσαμε ότι μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας του Βόλου έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα. Μέσα από αυτό το εγχείρημα, πιστεύετε ότι βοηθήσατε να σπάσουν κάποια ταμπού στην τοπική κοινωνία;

Σκοπός μας είναι να τονισθεί πως μέσα από ένα υγιές δομημένο περιβάλλον, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορεί να έχει αξιόλογα αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία μας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας, καθώς και την ενημέρωσή τους γύρω από ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τις Κοινωνικές Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού. Είναι ανάγκη, σταδιακά, να ξεκινήσουμε έμπρακτα προσπάθειες που θα αλλάξουν τη συλλογική μας κουλτούρα γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα και θα κατοχυρώνουν την αξιοπρεπή διαβίωση όλων ανεξαιρέτως των συνανθρώπων μας, σημειώνοντας το δικαίωμα στην εργασία ! Αφορά συνολικά την κοινωνία, έχουμε ως σταθερά τις ίσες ευκαιρίες για όλους, και γίνεται πάντα η αντίστοιχη αξιολόγηση, σύμφωνα με τα προσόντα και τις ικανότητες του κάθε ενδιαφερόμενου. Αυτή είναι η Φιλοσοφία μας, χωρίς η εικόνα και η ταυτότητα της petite να είναι επιτηδευμένη, όπως θα διαπιστώσατε.. Γι αυτό και ο κύκλος μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα !Προσπαθούμε καθημερινά, εργαζόμαστε ευγενώς ανταγωνιστικά και κάπως έτσι δημιουργούμε φιλίες και σχέσεις με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ήταν είτε εξ αρχής υποστηρικτές της ιδέας είτε μας γνώρισαν και μας αγκάλιασαν στη συνέχεια και ..πραγματικά τους ευχαριστούμε πολύ !

Η χώρας μας είναι ανοικτή στα ΑμεΑ;

Σίγουρα η πολιτεία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ομαλή διαβίωση και συμμετοχή επί ίσοις όροις των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, όμως, ο καθένας από εμάς πρέπει να μετρήσει τις σκέψεις του και τις αντιδράσεις του, λειτουργώντας υποστηρικτικά και συνειδητά στη δημιουργία κουλτούρας.

Έχετε κάποιο στόχο για το μέλλον;

Προσωπικός μου στόχος αλλά και της ομάδας, πια, είναι η La petite Cantine να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Δημιουργούμε δεσμούς στήριξης και αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας για τη συνέχεια!