Ο υπεύθυνος θεσμικών διεκδικήσεων της Colour Youth, Γιώργος Κουρόγιωργας, μας μιλάει για το έργο τον σκοπό και τις δράσεις της κοινότητας αυτή την περίοδο καθως και για τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.

Ως μέλος της νεολαίας Colour Youth, που υπάγεται στην LGBTQIA κοινότητα, θέλεις να μας πεις ορισμένα πράγματα για το σωματείο σας; Ποιο το έργο και ο σκοπός σας;
Η Colour Youth είναι μια οργάνωση LGBTQ νέων ατόμων που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα/έκφραση φύλου. Τα πρώτα βήματα έγιναν 5 χρόνια πριν κατά τη διάρκεια του Athens Pride, όπου μια ομάδα εθελοντών συνειδητοποίησε την ανάγκη να εκφραστεί και να κοινωνικοποιηθεί.

Ο σκοπός μας, είναι τριπλός. Προσπαθούμε, πρώτον, να δημιουργήσουμε μια κοινότητα νέων LGBTQ ατόμων που θα αλληλοεπιδρούν, θα αναπτύσσουν ανθρώπινους δεσμούς και θα μοιράζονται εμπειρίες, δεύτερον, να παρασχουμε υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς μας που βίωσαν βία και διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας/έκφρασης φύλου τους και, τρίτον, να διεκδικήσουμε τη νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων που μας αφορούν άμεσα, εστιάζοντας, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν περισσότερο τα νέα άτομα, όπως η εκπαίδευση και η ανεργία.

Με αφορμή το Pride, που είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την κοινότητά σας αλλά και για την αποδοχή της από το ελληνικό κοινό, πώς σχολιάζετε την απόφαση του Δημάρχου Ρεθύμνου να αρνηθεί να σας παραχωρήσει τον Δημοτικό κήπο για την διοργάνωση του φεστιβάλ;
Τα φεστιβάλ περηφάνιας που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά ήδη και σε τέσσερα μέρη στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα), αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τη έναρξη ενός χρήσιμου κοινωνικού διαλόγου.

Η περίπτωση του Crete Pride αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας που είναι ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία. Η απόφαση του Δ.Σ. του Ρεθύμνου, αναδεικνύει την υποκρισία και το φόβο της ελληνικής κοινωνίας προς το διαφορετικό. Μας κάνει να ανησυχούμε για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν μέλη της κοινότητάς μας αλλά και να πεισμώνουμε, γιατί δεν πρόκειται να ανεχτούμε πλέον αυτές τις συμπεριφορές.

Επομένως, η Colour Youth στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί το Crete Pride και θα δώσει δυναμικό παρόν κατά τις μέρες διοργάνωσής του, γιατί θεωρούμε πως το περιστατικό αυτό αποτελεί προσβολή και απειλή όχι μόνο για τα LGBTQ άτομα στην Κρήτη, αλλά για κάθε άτομο, σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη το πρώτο βήμα των διεκδικήσεών σας, υλοποιήθηκε με την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αναμένεται και η μάχη για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Με ποιο τρόπο μπορούν αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες να αλλάξουν τη δική σας καθημερινότητα αλλά και τη στάση του κόσμου προς τη κοινότητά σας;
Οι πρώτες αντιρατσιστικές νομοθεσίες έβαλαν στο νομικό χάρτη της χώρας μας τους όρους σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου και χαρακτηριστικά φύλου. Λίγους μήνες πριν ψηφίστηκε ένα αρκετά διευρυμένο, αν και όχι πλήρες, σύμφωνο συμβίωσης και ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Παράλληλα, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ακούγεται πως ολοκληρώνει τις εργασίες της και σύντομα θα έχουμε στη διάθεση μας το πολυπόθητο νομοσχέδιο.
Ο νόμος σαφώς και δεν αρκεί για να βελτιωθεί μια κοινωνία, αλλά αποτελεί ίσως ένα σημαντικό βήμα για να επέλθει η κοινωνική αλλαγή.

Η Colour Youth, αυτή τη περίοδο τρέχει το πρόγραμμα “Πες το σ’εμάς”, το οποίο παρέχει νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε θύματα σωματικής, λεκτικής ή συναισθηματικής βίας. Ποιο το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος; Πείτε μας λίγα λόγια.
Το έργο «Πες το Σ’ εμάς» της Colour Youth, ξεκίνησε το 2014 και έχει ως στόχο την καταγραφή περιστατικών βίας και διακρίσεων εις βάρος LGBTQ ατόμων και τη παροχή υποστήριξης στα θύματα και τους μάρτυρες των περιστατικών αυτών.

Ενδεικτικά, μόνο για το 2015 καταγράφηκαν 101 περιστατικά, κυρίως στην Αττική. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση του Δικτύου καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναφέρεται ότι οι περισσότερες καταγραφές ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων προέρχονται από την οργάνωση μας.

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.pestosemas.com