/ των  Κατερίνα Γαϊτάνη και  Έλενα Τσαντήλα

 

Το δικαστήριο στήθηκε. Η απόφαση έχει παρθεί, με συνοπτικές διαδικασίες. Η δύναμη των ΜΜΕ δεν μειώνεται από την καραντίνα, ούτε και η διάθεσή τους να κατασκευάζουν την πραγματικότητα με όρους οι οποίοι εξυπηρετούν το κυρίαρχο σύστημα. Η πατριαρχία και οι κοινωνικές πραγματικότητες που δημιουργεί αρχίζουν να βγαίνουν από την καραντίνα αυτή ιδιαίτερα ενισχυμένες. Από την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, μέχρι και την περίπτωση δολοφονίας γυναίκας φοιτήτριας στην Ιταλία η κατάσταση δείχνει να αναδεικνύει βρώμικο πρόσωπο και τα ΜΜΕ έχουν αναλάβει τον δικαιολογητικό ρόλο τους.

Από τίτλους άρθρων, ιστοσελίδες, ρεπορτάζ, λούμπεν εκπομπές οι οποίες πρόσφατα έκαναν «αστειάκια» για τη γυναικεία κακοποίηση μέχρι τις εφημερίδες και πρωτοσέλιδα παρουσίασαν κακοποιητικές πράξεις ακόμα και δολοφονία γυναίκας φοιτήτριας στην Ιταλία ως μία κανονικότητα, καταφέρνωντας να ενισχύουν την αποδοχή της βίας στις γυναίκες. Παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των γυναικών, δημιουργούν ένα εξευτελιστικό, προβληματικό ή και σε αρκετές περιπτώσεις εχθρικό περιβάλλον διαβίωσης το οποίο καταστέλλει την αυτονομία τους.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνέβη στην περιοχή του Κρανιδίου, στην οποία εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Η ευθύνη κατευθείαν μεταφέρθηκε σε φτωχές σεξεργάτριες μετανάστριες της περιοχής, οι οποίες διαπομπεύτηκαν και κατηγορήθηκαν για διασπορά του ιού. Πριν βρεθούν αρνητικά τα 177 δείγματα τεστ,χιλιάδες σχόλια υβριστικά και ρατσιστικά κατέπληξαν το διαδίκτυο και μάλιστα μια γνωστή εφημερίδα με κίτρινο περιεχόμενο τις γελοιοποίησε και τις υποβάθμισε με τον χειρότερο τρόπο, έχοντας ως πρωτοσέλιδο τον τίτλο “Δομή βίζιτας”

Για άλλη μια φορά η συζήτηση μετατοπίζεται από τις ευθύνες των πελατών αλλά και της ίδιας της πολιτείας και επικεντρώνεται στις γυναίκες αυτές καθ’ αυτές. Ποιός ξέρει; Μπορεί να δημοσιοποιηθούν και οι φωτογραφίες τους έτσι ώστε να βρεθούν οι τυχόν νοσούντες άντρες. Αλλά αυτοί δεν χρειάζεται να φοβούνται, η διαφύλαξη των προσωπικών τους στοιχείων είναι εξασφαλισμένη. Αφού τα ΜΜΕ διαπομπεύουν με μεγάλη ευκολία και υπερβάλλοντα ζήλο τους πιο αδύναμους.

Αν δείχνουμε ανοχή , αν δεν αντιδράμε σε αυτές τις φρικαλεότητες  θα συνεχιστεί  η κατάσταση. Οφείλουμε να δώσουμε μια προσωπική και συλλογική μάχη για να μην είναι καμία αντιμέτωπη με τα δίχτυα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας. Θέλουμε μια κοινωνία ίση και αλληλέγγυα ,δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθήκον μας.