/ συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Πολιτικό, δικαστικό, κοινωνικό. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον φασίστα Ρουπακιά άνοιξε τον ασκό του αιόλου και οδήγησε στο εδώλιο µέλη, στελέχη και την ηγεσία της εγκληµατικής οργάνωσης. Η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας Φύσσα ολοκληρώθηκε,  και ακολουθούν όλες οι υποθέσεις που εµπλέκεται το νεοναζιστικό κόµµα. Συζητήσαµε µε την Ελευθερία Κουµάντου, δηµοσιογράφο του Αθήνα 9.84 και µέλος του παρατηρητηρίου για την δίκη, “Golden Dawn Watch”.~

~ Η δίκη διεξάγεται στο εφετείο Αθηνών, µε δεκάδες µέλη της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται στο ακροατήριο. Αν κάτι µπορούµε να κάνουµε, είναι να πάµε στην αίθουσα να παρακολουθήσουµε και να στηρίξουµε όλους εκείνους που επώνυµα δεν φοβούνται να καταθέσουν κατά των νεοναζί.    Sputnik Team ~

 

Η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα µίλησαν για µια “δικαστική µάχη ιστορικής σηµασίας”….

Πρόκειται για µία απο τις µεγαλύτερες δίκες µετά την µεταπολίτευση. Έχει να κά- νει µε την εκδίκαση πολλών υποθέσεων, ποινικών αδικηµάτων µε όλους τους κα- τηγορούµενους να είναι µέλη συγκεκριµένης οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής.

Είναι η πρώτη φορά που σε ένα αµετάκλητο βούλευµα του Συµβουλίου Εφετών, κατηγορούµενοι είναι µια ολόκληρη Κοινοβουλευτική Οµάδα, όπως αυτή είχε προκύψει από τις εκλογές του 2012. Όλοι τους κατηγορούµενοι για ένταξη σε εγκληµατική οργάνωση και ορισµένοι για την διεύθυνση της.

Έχεις παρακολουθήσει την δίκη από την αρχή της. Περίγραψέ µας την στάση των κατηγορουμένων, το κλίµα στην αίθουσα. Υπάρχει ίχνος µεταµέλειας;

Οι κατηγορούµενοι επέλεξαν από νωρίς να απαξιώσουν την δίκη. Όλοι στο σύνολο είναι 69. Από αυτούς ήρθαν τις πρώτες µέρες 40-45, χωρίς να εµφανιστεί κανένα από τα “πρωτοκλασάτα” στελέχη. Μόλις 4 από τους βουλευτές παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Μερικές φορές οι παρόντες είναι προκλητικοί,  ενώ δεν έχουν λείψει οι απειλές και οι εντάσεις.

Λίγο πριν κληθούν οι µάρτυρες της υπόθεσης Φύσσα να αναγνωρίσουν τους κα- τηγορουμένους,  στα έδρανα βρίσκοταν 6- 7 άτοµα, µε αποτέλεσµα η πολιτική αγωγή να ζητήσει από το δικαστήριο να διαταχθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία. Όπως και έγινε.

Ο Ρουπακιάς έχει πρωταγωνιστήσει αρκετές φορές σε επεισόδια. Στο εφετείο, περνώντας µπροστά από την οικογένεια Φύσσα, έσπρωξε µια φωτογράφο και κάτι ψιθύρισε. ∆εν υπάρχει ίχνος µεταµέλειας. Η µοναδική φορά που µίλησε είναι όταν διαβάστηκε το όνοµα του και δήλωσε ένοχος για την ανθρωποκτονία, όµως ο δικηγόρος του διευκρίνισε ότι επρόκειται για δολοφονία εξ αµελείας.. Μάλιστα, στις τελευταίες δικασίµους δεν εµφανίζεται.

Την ίδια στιγµή, η µητέρα του Παύλου Φύσσα συνεχίζει να έρχεται στο ακροατή- ριο, ακόµη και τώρα που τελείωσε η εκδίκαση της δολοφονίας του γιού της.

Αν έπρεπε να διαλέξεις τις πιο έντονες στιγµές από την δίκη, ποιές θα ήταν αυτές;

Σίγουρα η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα ήταν µια συγκλονιστική στιγµή.  ∆εν έχω παρακολουθήσει πιο σιωπηρή συνεδρίαση. Κανείς δεν µιλούσε. Ακούγοταν µόνο η φωνή της, τα πληκτρολόγια των δηµοσιογράφων και κόσµος στο ακροατήριο να κλαίει.

Κοµβική στιγµή ήταν η κατάθεση των δύο φοιτητριών που ήταν αυτόπτες µάρτυρες. ∆ύο πολύ σηµαντικές καταθέσεις, καθώς έβαλαν στην θέση τους πολλά κενά που υπήρχαν µέχρι τότε,  αφού περιέγραψαν όσα είδαν σφαιρικά, έχοντας δεί όλο το περιστατικό –  χωρίς να είναι µέρος του. Αν και απειλήθηκαν, δέχτηκαν επιθέσεις, και επιχειρήθηκε να καταδειχτούν αναξιόπιστες από την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής, δεν δίστασαν να εκτεθούν. Μάλιστα, ο Καζαντζόγλου που αναγνωρίστηκε από τις κοπέλες, απείλησε στο δικαστήριο την µία εξ αυτών, λέγοντας “ώστε µε θυµάσαι ε; Πάµε έξω να σου πω τι θα θυ- µηθείς”.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για µια ιστορική δίκη, δεν καταγράφεται….

Η απόφαση της έδρας είναι να µην υπάρχει βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση των διαδικασιών. Σκεφτείτε ότι ενώ έχουµε καταγεγραµµένη την κατάθεση Παναγούλη, για τα βασανιστήρια που υπέστη από τον Θεοφιλογιαννάκο το 1975, εν έτει 2016 δεν έχουµε καταγεγραμµένη µε τεχνικά µέσα την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πρακτικά κρατάει- χειρόγραφα- ο γραµµατέας της έδρας, τα οποία, όµως, δεν µοι- ράζονται στους δικηγόρους. ∆ικηγόροι και δηµοσιογράφοι κρατούν δικές τους σηµειώσεις

Αυτόν  τον ρόλο έρχεται να παίξει το Golden Dawn Watch. Πρόκεται για την µόνη καταγραφή και δηµοσιοποίση για το τι συµβαίνει στην αίθουσα και, µάλιστα, σε real time µέσω Facebook και Twitter