/Της Ζωής Μακρυγιάννη

Η Χρυσή Αυγή, αυτή η νεοναζιστική-εγκληματική οργάνωση, ήταν γνωστή πολύ πριν καταφέρει να μπει στη Βουλή το 2012. Είχε αρχίσει ήδη τις επιθέσεις της εναντίον μεταναστών και άλλων μειονοτήτων, αλλά και τις «δράσεις» υπέρ των Ελλήνων -και μόνο- του κέντρου της Αθήνας. Αυτό που άλλαξε μετά την είσοδο στη Βουλή ήταν ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν πολύ περισσότερες. Με καταστροφές πάγκων σε λαϊκές, ξυλοδαρμό των εργατών σε αυτές, επιθέσεις σε μετανάστες, με απόγειο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013.

Δεν ήταν λίγα όμως και τα πρόσωπα, τόσο από τον καλλιτεχνικό όσο και από τον πολιτικό κόσμο που κατά καιρούς με δηλώσεις τους «έδιναν δίκιο» σε αυτό το μόρφωμα.

Πρώτος από όλους είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τη Χρυσή Αυγή, ο Νότης Σφακιανάκης. Λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο τραγουδιστής είχε δηλώσει πως δεν είναι φασίστες. Συγκεκριμένα, η δήλωση είχε ως εξής: «Βεβαίως δεν είναι φασίστες η Χρυσή Αυγή και έχουν κλείσει κάποιον μέσα, ο οποίος είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος. Κανένα δικαίωμα δεν έχεις ρε! Ποιος σου το έδωσε το δικαίωμα ρε Ευάγγελε γουρούνι, συνταγματολόγε! Επιβάλλεται να τη στηρίξετε τη Χρυσή Αυγή, διότι αυτή αν μη τι άλλο έχει μέσα και την αυγή, οι άλλοι έχουν μόνο το σκότος».

Βέβαια, αυτό ήταν μόνο η αρχή για τον Σφακιανάκη, ο οποίος από τότε όπου σταθεί και όπου βρεθεί, υπερασπίζεται την εγκληματική οργάνωση, έχοντας μάλιστα κατά καιρούς φιλοξενήσει τα στελέχη της σε νυχτερινό μαγαζί που εμφανίζεται για να γλεντήσουν.

Στη λίστα, έπεται ένας συνάδελφος του προηγούμενου, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο οποίος είχε δηλώσει πως «Μου αρέσει αυτό που κάνει η Χρυσή Αυγή» και «Όταν βλέπω να υπάρχει πολύ μεγάλη προκατάληψη και επιθετικότητα σε ένα συγκεκριμένο κόμμα ή σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο θεωρώ ότι υπάρχει νοσηρότητα».

Όσο για τον Γιάννη Πλούταρχο, αυτός μίλησε μέχρι και για το τι θα κάνει στην κάλπη, λέγοντας: «Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή, αν είναι να μας βγάλει από το αδιέξοδο». Η λίστα των καλλιτεχνών είναι πολύ μακριά με τον Σάκη Ρουβά να δηλώνει πως δεν τον τρομάζει που ο κόσμος ψήφισε Χρυσή Αυγή, ενώ ο Νίκος Βέρτης λέει πως «Η Χρυσή Αυγή από τα 100 που θα πει μπορεί τα 10 να είναι καλά». Δεν ξεχνάμε, όμως, και τον Σταμάτη Γονίδη, που δήλωσε με στόμφο πως κάθε φορά κάποιον πρέπει να κάψουν για να αποδεικνύουν ότι είναι δημοκράτες. Να λοιπόν γιατί ο λαός που δεν μασάει κουτόχορτο ψηφίζει Χρυσή Αυγή.».

Δεν είναι, όμως, μόνο καλλιτεχνικός κόσμος που έχει βάλει κατά καιρούς «πλάτες» στη Χρυσή Αυγή. Κόσμος της -δεξιάς- πολιτικής σκηνής, όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά υποστήριξε κιόλας τη δράση του μορφώματος. Ο Βύρων Πολύδωρας, εξέχoν στέλεχος της ΝΔ (έχει υπάρξει, μάλιστα και Υπουργός Δημοσίας Τάξης στην κυβέρνηση Καραμανλή) είχε υποστηρίξει πως: «Βεβαίως συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απειλή για τη Δημοκρατία». Το επίσης στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης και πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, είχε, μάλιστα παραδεχτεί πως: «Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα». Τέλος, η πρόσφατη μεταγραφή της ΝΔ και επιτομή των fake news, Γιάννης Λοβέρδος είχε πει πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος του είναι συμπαθής…

Βέβαια, πλήθος «γαλάζιων» στελεχών, που μπορεί να μην έχουν αναφερθεί ευθέως στη Χρυσή Αυγή, νομιμοποιούν τόσο τις πρακτικές όσο και τις ιδέες της. Επιτομή αυτού, ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε δηλώσει πως «Πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πλατείες από τους λαθρομετανάστες».

Τελευταίοι, αλλά σίγουρα όχι αμελητέοι, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Τράγκας και Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ο πρώτος υποστήριξε πως «Έχουν οι έρθει οι άνθρωποι [σ.σ. οι χρυσαυγίτες] όμως σε πλήθος εκπομπών μου και μου έχουν πει ότι δεν είναι ναζιστικό κόμμα, έχουν διαψεύσει όλες τις σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις που επικαλούνται διάφοροι.. Εγώ κυρίες και κύριοι αν λάβω υπόψιν μου ότι η ΧΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου, πρέπει να πω ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα είναι εκτός συνταγματικού τόξου», ενώ ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ είχε πει πως «Γιατί όχι μία σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να τη δεχτούμε να υποστηρίξει μια συντηρητική συμμαχία. Σε τελευταία ανάλυση, ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή!».

Επειδή όμως, τα λόγια «πετάνε», αλλά ευτυχώς στην εποχή μας καταγράφονται αρκετά γρήγορα και τα γραπτά μένουν, οι παραπάνω δηλώσεις δεν θα ξεχαστούν. Δηλώσεις από ανθρώπους που έχουν τεράστια επιρροή, από ανθρώπους που καλούνται να διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Υπάρχει, όμως, κάτι που δεν πρέπει να ξεχαστεί και πρέπει να υπενθυμίζεται παντού και σε όλους τους τόνους, πολύ περισσότερο από τις παραπάνω δηλώσεις. Είναι αυτονόητο ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να καταδικαστεί θεσμικά και στις δικαστικές αίθουσες. Η καταδίκη της, όμως, πρέπει να συντελεστεί και στις συνειδήσεις των ανθρώπων και, στην προκειμένη περίπτωση, οι προαναφερθείσες «προσωπικότητες» δεν βοηθάνε…