/Της Νάντιας Ρούμπου

20 Απριλίου 2015,  Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 110 δικηγόροι, 130 μάρτυρες κατηγορίας, 150 μάρτυρες υπεράσπισης και 69 κατηγορούμενοι (68 γιατί ο ένας απεβίωσε) -οι 18 εκ των οποίων είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 για εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο εδώλιο για τρία ακόμα κακουργήματα: την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ (Αιγύπτιοι ψαράδες) και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ. Μέχρι τώρα, είχαμε δεκάδες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, δίκες και καταδίκες χρυσαυγιτών για βίαιες ενέργειες, ωστόσο αντιμετωπίζονταν σαν μεμονωμένα περιστατικά. Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, για πρώτη φορά, η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει συνολικά τη Χρυσή Αυγή ως ενορχηστρωτή αυτών των πράξεων, δηλαδή ως εγκληματική οργάνωση. Έτσι, η ηγεσία της που έως πρότινος χρησιμοποιούσε το δόγμα του πολιτικού κόμματος και δεν μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαριά κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Όπως είναι επόμενο, ο όγκος ενός συμπλέγματος υποθέσεων, εκ των οποίων κάποιες εξελίσσονται παράλληλα, που αφορά την -ανενόχλητη επί δεκάδες χρόνια- δράση μιας ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα.

«Γι’ αυτούς που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, το παιδί μου δεν τρόμαξε. Κοιμότανε το παιδί μου… Η δομή της οργάνωσης είναι έτσι. Εκπαιδεύει δολοφόνους. Εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν. Και δεν κουνιούνται από την θέση τους αν δεν πάρουν εντολή», Μάγδα Φύσσα

«Ορκιστήκαμε πίστη στον Αρχηγό και στο έθνος μέχρι τον θάνατο… Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να αναπνεύσει κανείς χωρίς να το γνωρίζει ο Αρχηγός και η στενή ομάδα του», προστατεύομενος μάρτυρας Γ

 

Η Αρχή του Αρχηγού

 

Από τις καταθέσεις και τα στοιχεία που προσκόμισε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Ψαρράς, έως τα έγγραφα που βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου επιβεβαιώνεται με απόλυτο τρόπο η Αρχή του Αρχηγού στη λειτουργία της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει ένας άνθρωπος που βρίσκεται πάνω απ’ όλους τους άλλους και αυτός είναι ο αρχηγός- «φύρερ», αλλά και η υπόλοιπη δομή της οργάνωσης αποτελείται από επιμέρους κομμάτια, τα οποία έχουν τους κατά τόπους ή κατά θέματα φίρερ. Ο πιο ιεραρχικός και απόλυτα κατευθυνόμενος από τα πάνω προς τα κάτω τρόπος λειτουργίας μιας πολιτικής οργάνωσης. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί ο Δ. Ψαρράς στο βιβλίο του «Ο αρχηγός», ο Ν. Μιχαλολιάκος έχει κατορθώσει να διατηρεί την απόλυτη κυριαρχία στην οργάνωσή του τόσα χρόνια. Θέτει σε πράξη συνεχώς την Αρχή του Αρχηγού και αποβάλλει από τη Χρυσή Αυγή όσους κατά καιρούς την αμφισβητούν. Ετσι, έως τώρα όταν δυσκολεύουν τα πράγματα, όταν η Δικαιοσύνη αρχίζει να κοιτάει στο εσωτερικό της οργάνωσης, να παύει κάθε λειτουργία, να αφήνει έκθετους τους συνεργάτες του να πληρώσουν το τίμημα των εγκληματικών ενεργειών και μ’ αυτό τον τρόπο επανέρχεται όταν θεωρεί ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα γι’ αυτόν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν εφικτό με την σημερινή δίκη. «Ο γνήσιος εκφραστής της Ιδεολογίας μας, ο Αρχηγός μας ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Η έννοια του Αρχηγού – Καθοδηγητή στην Ιδεολογία μας προσλαμβάνει μεταφυσικό περιεχόμενο. Ως μεταφυσικό περιεχόμενο ορίζουμε την ακράδαντη πίστη όλων των Χρυσαυγιτών πως ο Αρχηγός μας είναι ο Άνθρωπος που θα οδηγήσει την Ιδεολογία μας στην Τελική Νίκη εναντίον των δυνάμεων του σκότους που απεργάζονται τον θάνατο του Ελληνισμού και θα οδηγήσει ολόκληρη την Χώρα στην δημιουργία του Γ’ Ελληνικού Πολισμού που όλοι μας ονειρευόμαστε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κείμενο που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου.

«Ο αρχηγός είναι η μυστική φωνή του αίματος, το ανώτερο πρόσωπο. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Όπως ο Φύρερ παράγει δίκαιο, αντίστοιχα είναι απαραβίαστο το πρόσωπο του αρχηγού. Έχει μεταφυσικές διαστάσεις, οι επιθυμίες του είναι οι επιθυμίες του έθνους. Όπως έλεγε ο Ρούντολφ Ες η Γερμανία είναι ο Χίτλερ και ο Χίτλερ η Γερμανία. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού τρόπου κόμματος», Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής

 

Οι Χρυσές Αυγές στην άλλη πλευρά του ατλαντικού

 

Η ένταξη ή ακόμη και η δημιουργία κάποιου είδους «μαύρης διεθνούς», με τη συμμετοχή ακραίων ναζιστικών και νεοφασιστικών κινημάτων της Ευρώπης και όχι μόνο, ήταν από την πρώτη στιγμή στους στόχους της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη που είχε το 1988 από τον θεωρούμενο πιο ακραίο και πιο φανατικό νεοναζί των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Πιρς. Σήμερα που βρίσκεται στο εδώλιο το παράδειγμα της  από ότι φαίνεται εμπνέει και «εξάγει» ναζισμό μέχρι την άλλη πλευρά του ατλαντικού. Στελέχη του σημερινού νεοναζιστικού κινήματος στις ΗΠΑ τα οποία έχουν ευθεία επαφή με τον Μιχαλολιάκο, δηλώνουν δημόσια κιόλας ότι μαθαίνουν από τη Χρυσή Αυγή. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η πρώτη προσπάθεια μεγάλου ευρωπαϊκού κόμματος να έρθει σε επαφή με τη Χρυσή Αυγή έγινε μέσω του Ορμπαν, ο οποίος δέχεται τις επαφές των στελεχών του και έστειλε ευχαριστήρια στους ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής για την υποστήριξή τους όταν τέθηκε το θέμα της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Παρόλα αυτά, το απολύτως νεοναζιστικό πρότυπο που μιμείται η Χ.Α., τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, κάνει τα μεγάλα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα να αποφεύγουν να έχουν άμεσες σχέσεις μαζί της, καθώς η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ακροδεξιά έχει μεν ρατσιστικά και εθνικιστικά χαρακτηριστικά, ωστόσο επικεντρώνεται στην αντιμεταναστευτική πολιτική, και όχι τόσο στα φυλετικά χαρακτηριστικά.

«Η ηγεσία κωλυσιεργώντας έδωσε το δικαίωμα στους εχθρούς ουσιαστικά του κινήματος να δυναμώσουν και από τη μια να αλώσουν τον κομματικό μηχανισμό κι από την άλλη έπαψε να αφουγκράζεται όλους αυτούς που «μάτωσαν» για να φτάσει η Χ.Α. εκεί που έφτασε» Νίκος Μίχος, πρώην βουλευτής της Χ.Α.

 

Αλληλομαχαιρώματα

 

Με την ανακοίνωση της εντολής για σύλληψη των υψηλόβαθμων στελεχών τον Σεπτέμβρη του 2013, η οργάνωση άρχισε κιόλας να δείχνει σημάδια διάλυσης. Μαζική αποχώρηση μελών, ενώ ακολούθησαν σταδιακά υψηλόβαθμα στελέχη που κατά την έξοδο τους επέλεξαν να στρέψουν τα βέλη τους στην ηγεσία. Προσωπικές πολιτικές, απειλές για όσους επιλέξουν να μιλήσουν, παραγοντισμός και ένας Μιχαλολιάκος να κάνει κουμάντο ακόμα και μέσα από τη φυλακή, μεταξύ όσων, αποκάλυψαν οι αποχωρήσαντες. Φυσικά, από την πλευρά της Χρυσής Αυγής όσοι επέλεξαν να φύγουν κατά αυτόν τον τρόπο δεν ήταν κάτι άλλο παρά «εχθροί του κινήματος και συκοφάντες του αρχηγού». Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές πολίτες αρνούνται να τους νοικιάσουν γραφεία, γεγονός που σε πληθώρα περιπτώσεων δεν χρειάζονται καν, καθώς οι τοπικές οργανώσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.

«Είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή διατηρεί δεσμούς με κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας. Δρουν με βεβαιότητα ασυλίας, όπως στην περίπτωση του Φύσσα. Επίσης, στη φυγοδικία του Ανδρουτσόπουλου υπήρχε μια έκθεση δημοσιευμένη στα ΝΕΑ και ανέφερε ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να εντοπίσει τον φυγόδικο λόγω ρηγμάτων στην Αστυνομία», Δημήτρης Κουσουρής

 

«Όρθιος σε δημόσια θέα»

 

Η οικογένεια Φύσσα και οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής ανέθεσαν στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία για την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.Από το αποτέλεσμα της μελέτης, που ήρθε στην επιφάνεια λίγους μήνες πριν, προέκυψε μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία. Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης αλλά και έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την αποτυχία τους να αποτρέψουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευρημάτων είναι η διαπίστωση ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο σημείο του εγκλήματος τουλάχιστον δύο λεπτά πριν από τη δολοφονία και ότι οι φιγούρες τους στα βίντεο τους τοποθετούν στο ίδιο σημείο και εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας.