/ Του Bolek

 

Πριν λίγες εβδομάδες ο εθνικιστικός  συρφετός της χώρας έβγαλε τα φούμο από το συρτάρι, ζώστηκε φυσεκλίκια και ετοιμάστηκε να υπερασπιστεί μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος του την χώρα. Αφορμή οι  νεοσύλλεκτοι  Αλβανικής καταγωγής στο Μεσολόγγι που πόζαραν στον φακό σχηματίζοντας τον αετό, σύμβολο εκτός των άλλων της «Μεγάλης Αλβανίας»- μ ε αντίστοιχη δόση λούμπεν εθνικισμού και οι ίδιοι, να λέμε την αλήθεια.

Η ιστορία λίγο – πολύ γνωστή. Κινητοποίηση άμεση και επιβολή των ανώτατων ποινών για τους στρατιώτες. Και βέβαια δεν έλειψαν τα σενάρια για «πράκτορες», «εθνικό κίνδυνο», «άλωση του στρατεύματος»  και τα λοιπά εύγλωττα και ευφάνταστα.

Ο εθνικισμός είναι δείγμα βλακείας απ’ όπου κι αν προέρχεται, ας συμφωνήσουμε σε αυτό. Αλήθεια, όμως, αγανάκτησε κανείς για τον ακραίο εθνικισμό που  αναπαράγεται στις στρατιωτικές μονάδες από  μεγάλη μερίδα Ελλήνων αξιωματικών; Για τα συνθήματα με το «αίμα των Τούρκων», για την «αδελφή, κουκλίτσα αληθινή» που την «λένε Βόρεια Κύπρο;» – ναι, η Βόρεια Ήπειρος είναι πια ντεκαντάνς και η ανάγκη για εχθρούς στην Τουρκία πουλάει παραπάνω-.  Για τα «μαθήματα ιστορίας» που πέραν από αντιεπιστημονικά θα μπορούσαν να είναι ύλη για τις μαζώξεις των Κασιδιάρηδων; Για τα καψόνια και την ανελέητη ψυχολογική πίεση στους φαντάρους να αποδεχτούν αυτή την παράνοια για 9 μήνες;

Να τιμωρηθούν οι «δράστες», βεβαίως. Αντί όμως η πολιτική ηγεσία να κυνηγάει την ουρά της και να στήνει δήθεν ηρωικά εθνικά αφηγήματα,  ας κοιτάξει μέσα στο «σπίτι της» . Ο Εθνικισμός γεννά εθνικισμό, no matter what.