/ Της Νάντιας Ρούμπου

 

«Σήμερα ὁ Σατανᾶς σηκώνει πάλι μὲ αὐθάδεια τὸ κεφάλι καὶ ἀπειλεῖ νὰ καταστρέψει ὅ,τι ὡραῖο, ὑψηλό, ἠθικό, πνευματικό, χριστιανικό, εὐαγγελικό, ἀποστολικό καί πατερικό, ἔχει κατορθωθεῖ κατὰ τὸ δισχιλιετὲς διάστημα τῆς ζωῆς καὶ δράσεως τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας». Ήρθε το τέλος  -σκέφτηκα-  αυτό ήταν, ήγγικεν η ώρα, κατέφθασε ο σατανάς εκ του υπουργείου Παιδείας ορμώμενος με σκοπό να δηλητηριάσει τις ψυχούλες των εφήβων. Ο λόγος για την θεματική εβδομάδας «Σώμα και ταυτότητα».

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Πριν λίγες ημέρες, ήρθε στη δημοσιότητα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ,όπου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής καλούν τα γυμνάσια της χώρας να υλοποιήσουν θεματική εβδομάδα με τίτλο «Σώμα και ταυτότητα», που εμπεριέχει τις ενότητες: α) διατροφή και ποιότητα ζωής, β) πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γ) έμφυλες ταυτότητες. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η εστίαση της Θεματικής Εβδομάδας στους παραπάνω άξονες «αντλεί από την ευρύτερη σημασία που αποκτά για τους/τις μαθητές/τριες αυτής της ηλικίας, η κατάρριψη μύθων που συνδέονται με τη χρήση των ουσιών ή/και την υιοθέτηση «εξαρτητικών» συμπεριφορών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, λήψης αποφάσεων, αντίστασης στην πίεση των ομηλίκων, μείωσης του άγχους και θετικής αντιμετώπισης των καταστάσεων». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για πέντε σχολικές μέρες θα πραγματοποιούνται σχετικές ενημερωτικές δράσεις και δραστηριότητες στα σχολεία, με επιμέρους θεματικές ενότητες, όπως οι διατροφικές συνήθειες, οι συνέπειες του εθισμού και η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων.

Η «έλευση» του πολύχρωμου διαβόλου

Πως σχετίζεται το «ανασήκωμα του κεφαλιού του εωσφόρου» με όλα αυτά θα ρωτήσει κάποιος κακεντρεχής. Ο τρίτος άξονας της βδομάδας, αυτός των «Έμφυλων Ταυτοτήτων», που εμπεριέχει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ του Πειραιά (Next best thing στον ομοφοβικό οχετό μετά τον Αμβρόσιο), είναι ο συνδετικός κρίκος. Τα παραπάνω, μάλιστα, αποτελούν μέρος εγκυκλίου που εξέδωσε ο ίδιος και «διανεμήθηκαν» μαζί με «δηλώσεις απαλλαγής» στον φημισμένο άξονα. Ακολούθησε ένα άξιο αναφοράς παραλήρημα σε τηλεοπτικό σταθμό, όντας καλεσμένος για να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Υπουργείου, γιατί ως γνωστόν αυτός είναι ο αρμόδιος, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως «ψυχοπαθολογική εκτροπή».

Αποτελεί θέμα;

Αν το συμβάν ήταν μεμονωμένο, εξαίρεση και καταδικαστέο, από την υπόλοιπη εκκλησία, θα αποτελούσε θέμα, όχι τόσο μεγάλο όμως. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε μία κοινωνία που τρέχει και εξελίσσεται, η  γραμμή της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει η ίδια ή χειροτερεύει.

Μιλάμε για τον ίδιο «θεσμό», για τον κρατικό χρηματοδοτούμενο οργανισμό που έχει αναλάβει την πνευματική καθοδήγηση των πιστών της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας και ουδεμία σχέση έχει με καθοδηγητικό ρόλο σε όλα τα άλλα, πόσο μάλλον στο τι είναι «φυσιολογικό» και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, που πασχίζει να εντρυφήσει και να ματαιώσει οτιδήποτε κοσμικό το «απειλεί», δυστυχώς έως τώρα με επιτυχία. Να είμαστε ξεκάθαροι, η φύση της παιδείας είναι κοσμική. Αν χάσει αυτό το χαρακτηριστικό της, θα αυτοαναιρεθεί.

Καταλήγοντας, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, και δεν θέλω να φτάσω στη γενίκευση ότι κάνουν τον μισάνθρωπο, αλλά δυστυχώς μέρα με την μέρα τελειώνουν τα αντιπαραδείγματα και, αν εν τέλει τον κάνουν, ας τον αφήσουμε εκεί που έπρεπε να ήταν έτσι και αλλιώς, έξω από τα σχολεία μας.

Της Νάντιας Ρούμπου

Photo: Nick Paleologos/ SOOC