/του Λουκά Σκουρολιάκου

Αυτά τα λόγια ανήκουν στην εισαγωγή του κομματιού Giovanni Giorgio, ένα κομμάτι για το οποίο το συγκρότημα Daft Punk ζήτησε από τον ίδιο τον Giorgio  Moroder να ηχογραφήσει και να εξιστορήσει τα πρώτα του βήματα κατά την δημιουργία της Ηλεκτρονικής Μουσικής,

Στο γνωστό είδος EDM απαντώνται τα πιο ακουστά ονόματα στις νέες γενιές, όπως αυτά των Daft Punk, David Guetta, Swedish House Mafia, Deadmau 5 και Kraftwerk μεταξύ πολλών άλλων.

Όμως, τι σχέση μπορεί να έχει με τα παραπάνω ονόματα στο χώρο της EDM?

Τον αποκαλούν «Ο Νονός της ηλεκτρονικής μουσικής» αν και είναι ένας τίτλος που ο ίδιος σιχαίνεται.

Η συνεισφορά του όμως  στο χώρο έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική καθώς  ενέπνευσε αμέτρητους καλλιτέχνες. Η μουσική του κόσμησε από τις μυθικές ντίσκο του 1970 μέχρι και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Αντζελες (1984) και του Πεκίνο (2008).

Γεννημένος  το 1940 στο Νότιο Tyrol της Ιταλίας, ο Giovanni μετακόμισε το 1963 στο Βερολίνο της Γερμανίας για να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στη μουσική. Βέβαια, πριν το Βερολίνο τα πρώιμα του βήματα έγιναν στο Scotch Club στο Aachen, όπου  εξέδωσε μερικά κομμάτια του με το όνομα “Giorgio”.

Το 1968 μετακομίζει στο Βερολίνο όπου έρχεται η πρώτη αναγνωρισιμότητα με το “Looky Looky” το οποίο κέρδισε βραβείο χρυσού δίσκου το 1970, ενώ εκείνη την περίοδο ίδρυσε το Musicland Studios χτίζοντας συνεργασίες με τον Pete Bellotte. Ο Giorgio είχε πλήθος επιτυχιών συμπεριλαμβανομένου και το “Son of my Father” καθώς και η συνεργασία με τη “Βασίλισσα της Disco” Donna Summer για το τραγούδι I feel Love ,το πρώτο επιτυχημένο τραγούδι ντίσκο με τεράστια απήχηση όπου χρησιμοποιούσε synthesizer.

Ο Giorgio δε σταματάει εκεί, έχοντας  ως βασικό στοιχείο της τέχνης  του το synthesizer, και μετά την επιτυχία του στο χώρο της ηλεκτρονικής disco ανοίγεται στο κινηματογράφο. Εκεί γίνεται παραγωγός και δημιουργός τραγουδιών για ταινίες όπως η ταινία The Chase. Κέρδισε τα τρία πρώτα βραβεία της Ακαδημίας, εννέα Χρυσές σφαίρες και πέντε βραβεία Grammy. Η μουσική του συνοδεύει τις ταινίες Scarface, American Gigolo, Never Ending Story, ενώ συνεργάστηκε με τους Tommy Whitlock (Top Gun), Midnight Express, κερδίζοντας για το τελευταίο Οσκαρ για πρωτότυπο μουσικό κομμάτι, καθώς  και πολλές άλλες παραγωγές.

Η δεκαετία του 1980 ήταν πρωτίστως αφιερωμένη για τον ίδιο στη δημιουργία μουσικής για τον κινηματογράφο, αφήνοντας ισχυρό στίγμα!

Το 1992 ο Giorgio Moroder δημιουργεί το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Forever Dancing, ενώ από το 1993 απομακρύνθηκε από τον χώρο με διάρκεια δύο δεκαετιών. To 2012 o Moroder έκανε μια ξαφνική επιστροφή για το πρότζεκτ  της Google με τίτλο “Racer”, ενώ λίγο καιρό μετά έλαβε μια πρόσκληση από το συγκρότημα Daft Punk για να επισκεφτεί το στούντιο τους. Καθώς διεξαγόταν η σύνθεση του άλμπουμ με τίτλο Random Access Memories, του ζήτησαν να αφηγηθεί τα πρώτα του βήματα και την ιστορία του μέσα από τα δικά του λόγια.

Προς έκπληξή του, επτά μήνες μετά την ηχογράφηση, άκουσε το τραγούδι και τα όσα αφηγήθηκε στο στούντιο κατέληξαν να γίνουν η εισαγωγή για ένα κομμάτι που του απέδιδε φόρο τιμής, το οποίο  όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι το Giorgio by Moroder. Το άλμπουμ των Daft Punk πήγε ανέλπιστα καλά (καθώς το προηγούμενο τους Άλμπουμ – Human after all δεν βρήκε την ίδια απήχηση από το κοινό τους) και η εκτίμηση  του για το συγκρότημα σε συνδυασμό με την επιτυχία ξανάναψαν τη φλόγα που είχε μέσα του. Έκτοτε ο Moroder  έβγαλε το άλμπουμ Deja Vu και συνεχίζει με παρουσίες ως DJ και συνεργασίες με ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως η Kylie Minogue, Mathew Koma ,Foxes και πολλά άλλα.

Η κληρονομία πίσω του τεράστια ,οι ήχοι του έδωσαν έμπνευση σε αμέτρητα συγκροτήματα και καλλιτέχνες και συντρόφευαν πολλές από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Το όνομα του είναι Τζιοβάνι Τζόρτζιο αλλά εμείς τον αποκαλούμε Τζιόρτζιο.