/της  Ζωής  Μακρυγιάννη

Σίγουρα έχεις ακούσει για αυτή τη σειράρα.  Σίγουρα, επίσης, αν την έχεις δει  την προτείνεις σε φίλους και φίλες σου και αν δεν την έχεις δει σου την προτείνουν. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, έχεις βρεθεί άπειρες φορές ανάμεσα σε παρέες που συζητάνε για το Casa de Papel, οι οποίες είτε προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μη σου κάνουν spoil, είτε τα συζητάνε ανοιχτά και ξάστερα και έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται, αλλά και πάλι νιώθεις out of date. Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ.

Πρώτα από όλα, έχει τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για μια σειρά της εποχής μας. Ίντριγκα, δράση, αγωνία, σεξ, τα οποία δένουν άριστα με τα διαφόρων τύπων πολιτικά σχολιάκια που ακούγονται μέσα στη σειρά.

Δεύτερον, παρόλο που μπορεί να έχει κάποια σεναριακά κενά και να ξεφεύγουν από τις περισσότερες καταστάσεις , λες και βλέπουμε χολιγουντιανή ταινία που πρωταγωνιστεί ο Tom Cruise -είμαι λίγο υπερβολική, αυτές οι ταινίες είναι χάλια- , ακόμα και έτσι , κάθε φορά παραδεχόμαστε όλο και περισσότερο τον Profesor, ο οποίος τα έχει προβλέψει όλα. Όχι δεν καταλαβαίνεις, όταν λέμε όλα εννοούμε ΟΛΑ! Και έτσι, ίσως γίνεται ο πιο έξυπνος  χαρακτήρας της σειράς. Εντάξει, μετά τον Tyrion Lannister. Ίσως και μετά τον Dexter. Τέλος  πάντων, ένας από τους εξυπνότερους.

Υπάρχουν και τόσοι χαρακτήρες, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους,  και δεν ξέρεις και με ποιον ή ποια να ταυτιστείς. Καλά, ίσως όχι με την Τόκιο -σιγά το spoiler alert, από το πρώτο επεισόδιο φαίνεται- , που κάνει μονίμως του κεφαλιού της, ίσως πεις ούτε και με τον Berlin -ΔΙΑΦΩΝΩ, δώσ’  του λίγο χρόνο…-. Μιλάω, βέβαια, μόνο για τους ληστές. Οι άλλοι δεν μας νοιάζουν. Εξαίρεση ίσως αποτελεί ο δευτερεύων χαρακτήρας PakoTorres, που είναι τυπάρα.

Μπορεί όλοι να έχουμε συνηθίσει να ακούμε αγγλικά, αλλά τα ισπανικά είναι ακόμα μεγαλύτερη πώρωση. Υπάρχει φίλη σου ή φίλος σου που να βλέπει τη σειρά και να μην πετάει ισπανικές λέξεις μια στο τόσο; Έστω βρισιές; Και είναι και η καλύτερη γλώσσα που υπάρχει.

Επιπλέον, ακούς και τραγουδάρες. Να τα λέμε και αυτά. Αν δεν ξέρεις βέβαια, ψάξε λίγο πρώτα τι είναι το Bella Ciao, για να μην καταλήξεις να το χορεύεις δίνοντας  πόνο ή πάνω σε κάνα τραπέζι σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί.

Τελευταίο και καλύτερο, όλοι και όλες πωρωθήκαμε –και δεν είναι spoil αυτό- με την ατακάρα του Profesor στην μπατσίνα, για τις «ενέσεις ρευστότητας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες χρησίμευσαν απλά στις τράπεζες και με την έμμεση νύξη του για το τραπεζικό σύστημα. Α, μην ξεχάσω, είχε προηγηθεί η επίσης ατακάρα της Ναϊρόμπι, «Τώρα ξεκινάει η ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ», που, ενώ μέχρι τότε ίσως απλά αγαπούσαμε τη σειρά, μετά από αυτό τη λατρέψαμε.

Και εν πάση περιπτώσει, δεν έχεις απορία τι ρόλο βαράει ο σωσίας του Βασίλη Τερλέγκα σε μια ισπανική σειρά;

Υ.Γ.: Ό,τι δείτε στη μικρή σας οθόνη, μην το προσπαθήσετε στο Νομισματοκοπείο.