/Του Ευριπίδη Ταρασίδη

Η 90η τελετή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα γνωστά μας Oscar, μπορεί να μην είναι white ,αλλά σίγουρα θα είναι υπό τη σκιά των σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης από γνωστούς αστέρες του Χόλιγουντ, με προεξέχοντα των άλλοτε ισχυρό άντρα της βιομηχανίας του θεάματος, Χάρβεϊ Γουάινστάιν.

Επίσης, κανείς δεν έχει ξεχάσει ακόμα την περσινή γκάφα μεγατόνων κατά την απονομή του βραβείου καλύτερης ταινίας, το οποίο δόθηκε εσφαλμένα στο La La Land, για να περάσει, μετά από λίγα λεπτά, στον πραγματικό του κάτοχο, το Moonlight.

Είναι κοινώς αποδεκτό,  πως οι φετινές υποψηφιότητες δεν έχουν τα περσινά δυνατά χαρτιά (Moonlight και La la land), αλλά σίγουρα δεν λείπουν οι μεγάλες ταινίες. Η ταινία του Γκιλιέρμο Ντελ Τόρο «Η μορφή του νερού» είναι υποψήφια σε 13 κατηγορίες- ανάμεσα τους: της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, γυναικείας ερμηνείας κτλ.. Ακολοθούν οι ταινίες Δουνκέρκη (8 υποψηφιότητες), Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μίζουρι (7 υποψηφιότητες), η Αόρατη κλωστή(6 υποψηφιότητες),  Η πιο σκοτεινή ώρα (6 υποψηφιότητες), Πασχαλίτσα (5 υποψηφιότητες),  Να με φωνάζεις με το όνομα μου (4 υποψηφιότητες), Τρέξε (4 υποψηφιότητες), Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή (4 υποψηφιότητες), The post: Απαγορευμένα μυστικά (2 υποψηφιότητες).

Μεγάλο φαβορί για το όσκαρ καλύτερης ταινίας «Η μορφή του νερού»,  με τις «Τρεις πινακίδες» να απειλούν (δεύτερη ταινία στην ιστορία των βραβείων που είναι υποψήφια για καλύτερη ταινία, χωρίς να είναι υποψήφιος ο σκηνοθέτης της). Δεν θα εκπλαγώ αν τελικώς το χρυσό αγαλματίδιο πάει στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν (Δουνκέρκη) ή στο low budget  διαμαντάκι, «Τρέξε!».

Στην κατηγορία της καλυτερης σκηνοθεσίας, ο Γκιλιέρμο Ντελ Τόρο φαίνεται να απειλείται μόνο από τον Κρίστοφερ Νόλαν, ενώ ως ακλόνητα φαβορί μοιάζουν ο Γκάρι Όλντμαν για τον πρώτο αντρικό ρόλο (Η πιο σκοτεινή ώρα) και η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ για τις «Τρεις Πινακίδες», στην κατηγορία του πρώτου γυναικείου. Στις αντίστοιχες κατηγορίες για τους υποστηρικτικούς ρόλους, ο Σαμ Ρόκουελ μοιάζει απίθανο να μην κερδίσει (δυστυχώς για τον εξαιρετικό Ουίλειμ Νταφόε, που απογείωσε την ταινία Florida Project) ενώ θα είναι μεγάλη η έκπληξη αν κάποια άλλη εκτός της Άλισον Τζάνεϊ -η οποία ενσάρκωσει την μητέρα της αμερικανίδας πατινέρ, Τόνια, στην ομότιτλη ταινία- κερδίσει το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου.

Η Δουνκέρκη έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει βραβείο για τις «τεχνικές» κατηγορίες (ήχος, μοντάζ, μίξη), ενώ στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου η ταινία «Να με φωνάζεις με το όνομα μου» φαίνεται να παίζει χωρίς αντίπαλο (Τζέιμς Άιβορι ο σεναριογράφος). Στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου δεν υπάρχει φαβορί και τις πιθανότητες μοιράζονται οι ταινίες «Τρεξε!», «Πασχαλίτσα» και «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ».

Τέλος, σκληρή μάχη θα δοθεί ανέμεσα στο «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Έστλουντ (Σουηδία) και το «Μια φανταστική γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο (Χιλή) για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της 4ης Μαρτίου (μια εβδομάδα μετά το συνηθισμένο λόγω της τελετής λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων), στο Dolby Thatre του Λος Άντζελες, με παρουσιαστή (για συνεχόμενη δεύτερη χρονιά) τον Τζίμι Κίμελ. Με την ελπίδα να μην ζήσουμε και φέτος την περσινή γκάφα με την λάθος απονομή του πιο σημαντικού βραβείου της βραδιάς….