/ Γράφουν: Μαρία Γεωργακοπούλου, Άννα Παπαργυρίου

 

Έφτασε επιτέλους η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς! Έχεις εγγραφεί στη σχολή σου και περιμένεις να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αλλά παράλληλα δεν μπορείς να φανταστείς πώς θα εξελιχθεί ο πρώτος χρόνος στο πανεπιστήμιο. Όλα όσα είχες στο μυαλό σου, ξέχασέ τα. Ένα καινούριο κεφάλαιο «ανοίγεται» μπροστά σου και γι’ αυτό θα χρειαστείς κάποιες συμβουλές.

Do’s

  • Μη ντραπείς να μιλήσεις και να «χτίσεις» σχέσεις με τους συμφοιτητές σου. Νιώθετε τα ίδια συναισθήματα και θα ήταν ωφέλιμο να τα μοιραστείτε.
  • Ψάξε να βρεις ποιες δυνατότητες σού προσφέρει η σχολή σου. Το ήξερες ότι μπορείς να συμμετάσχεις σε θεατρικές, αθλητικές, χορευτικές ομάδες ή ακόμα και στην ομάδα φωτογραφίας και εκμάθησης ξένων γλωσσών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον πανεπιστημιακό χώρο;
  • Προσπάθησε να νιώσεις οικεία στον χώρο της σχολής σου. Σίγουρα, οι ώρες που θα περνάς εκεί θα είναι πολλές. Οικειοποιήσου τον χώρο, που -τρόπον τινά- θα μετατραπεί στο «δεύτερο σπίτι» σου.
  • Να έχεις πρόγραμμα! Πέρασες από μία δύσκολη και κουραστική διαδικασία, αυτή των πανελληνίων. Μην αφήνεις τη σχολή σου στην τύχη της. Καταλαβαίνουμε ότι δεν έχεις όρεξη να παρακολουθήσεις και να διαβάσεις , αλλά πραγματικά και η πιο μικρή προσπάθεια θα σου φανεί πολύ χρήσιμη στην εξεταστική.
  • Μείνε ενήμερος για όλα τα θέματα που αφορούν τον φοιτητικό σύλλογο και το τμήμα σου. Καλός φοιτητής δεν είναι μόνο αυτός που περνάει τα μαθήματα, αλλά αυτός που νοιάζεται για το συλλογικό καλό.
  • Ξέχασε την λυκειακή νοοτροπία. Μην φοβάσαι να πεις την γνώμη σου εντός ή εκτός μαθήματος.

 

 

Dont’s

  • Μην επιλέξεις τον ατομικό δρόμο. Οι πολλοί λειτουργούν καλύτερα από τον ένα!
  • Μην απαξιώνεις τις δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου. Είσαι μέρος αυτού και έχεις δικαίωμα λόγου. Δεν πρέπει να αφήνεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα.
  • Μην δεχτείς να σε υποτιμήσουν με τα «πάρε – δώσε» εργασιών, πάρε εργασία, δώσε ψήφο. Ακόμα και τα κεράσματα σε μαγαζιά είναι μια μορφή λοιδορίας, που στοχεύει στην εξαγορά ψήφων.
  • Μην αποστρέφεσαι τους συμφοιτητές σου. Είναι καλύτερο να βρεις φίλους από την σχολή σου, διότι είναι πολύ πιθανό να έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα.
  • Μην είσαι ένας ακόμη απολιτίκ φοιτητής. Αν έχεις συνδέσει τον συνδικαλισμό με τις ψηφοθηρικές τακτικές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (αγοραπωλησία εργασιών/σημειώσεων, εξορμήσεις στους κλασσικούς πλέον προορισμούς της Αράχωβας, της Μυκόνου και του Μπάνσκο κλπ.), τότε κάνεις λάθος. Φοιτητικός συνδικαλισμός σημαίνει να μην σταματάς να αγωνίζεσαι για ένα πανεπιστήμιο στα μέτρα των αναγκών σου. Το πανεπιστήμιο του ασύλου, της συμμετοχής των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων, της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Ναι, η αλλαγή στη ζωή σου θα είναι μεγάλη. Ναι, θα περάσεις ένα διάστημα προσαρμογής. Όμως όλα αυτά δεν πρέπει να σε φοβίζουν. Τα φοιτητικά χρόνια μαθαίνεις να στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου και να μάχεσαι για τα πράγματα που άλλοι θέλουν να σου στερήσουν. Να είσαι δυναμικός , να είσαι αποφασιστικός, να είσαι ετοιμόλογος, να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου.