/ Των Ειρήνη Ευσταθιάδου, Σοφία Κεϊσίδου

Ρε τι ψωνάρες είναι αυτοί οι Καβαλιώτες; Το σκέφτηκες το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο που διάβασες τον τίτλο. Μπορεί καμιά φορά να μας βγαίνει λίγο «ψώνιο», αλλά πώς να μη μας βγει; Έχεις δει τη θέα που αντικρίζεις περνώντας έστω απ’ έξω, πάνω από την Εγνατία Οδό; Αν μπεις και μέσα, θα δεις και το λιμάνι με τα καΐκια να καθρεφτίζονται στο νερό, να απλώνουν τα δίχτυα τους  στο βυθό ή να κουνιούνται με το ρυθμό της θάλασσας.

Αν σηκώσεις το βλέμμα σου δε, θα ταραχτείς από την ομορφιά του φρούριου και την παλιά πόλη της Καβάλας με τα ομοιόμορφα σπιτάκια, τα πέτρινα τείχη, το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, χάρη στον οποίο κατασκευάστηκε  και το επιβλητικό Ιμαρέτ, παλιό ιεροδιδασκαλείο και νυν ξενοδοχείο. Εκεί απέναντι από το λιμάνι και κάτω από τη συνοικία της Παναγίας θα βρεις την πλατεία Καραολή, η οποία είναι για όλα τα γούστα. Θέλεις κρασί, θέλεις ποτό για άφτερ, θέλεις μπύρα, θέλεις καφεδάκι κάτω από τα δέντρα; Εκεί θα το βρεις.

Δεν σου φτάνουν αυτά και τα θεωρείς τουριστικά; Προχωράς στη γειτονιά του Αγίου Νικολάου με τα μικρά ταβερνάκια, τα τσιπουράδικα, τα μπαράκια. Όλα στα προσφέρει! Ειδικά αν περάσεις το καλοκαίρι θα σε οδηγήσουν τα αυτιά σου εκεί εξαιτίας των ρεμπέτικων ηχητικών σημάτων που θα λαμβάνουν.

Όμως, ξέρω θέλεις κι άλλα! Είσαι ψαγμένο άτομο που δεν το ενδιαφέρουν μόνο οι υλικές απολαύσεις. Θα περπατήσεις, λοιπόν, στα σοκάκια της πόλης για να θαυμάσεις τις παλιές Καπναποθήκες και να εντυπωσιαστείς από το πόσο έντονα μυρίζει ακόμα ο καπνός. Στο κέντρο της πόλης, θα βρεις και την πλατεία Καπνεργάτη με ένα άγαλμα αφιερωμένο στους αγώνες τους. Θα ανηφορίσεις τα πλακόστρωτα σοκάκια της Παναγίας για να πας στον Φάρο, θα θαυμάσεις και το επιβλητικό παλιό Υδραγωγείο, τις λεγόμενες Καμάρες. Έχεις και ευαισθησίες , όμως, και θέλεις να συνδέσεις την παλιά ιστορία με τη σύγχρονη. Γι’ αυτό μπορείς να περιπλανηθείς στις γειτονιές των 7 προσφυγικών συνοικιών της πόλης, να δεις τις κατοικίες που παραμένουν ίδιες και να ταξιδέψεις σε εκείνες τις εποχές που άνθρωποι ήρθαν ξένοι και έκαναν την Καβάλα τόπο τους.

Αν δεν θες να μείνεις και μακριά από τον πολιτισμό, η πόλη θα σου χαρίσει μαγικές βραδιές υπό τα άστρα,  να παρακολουθείς αρχαίες τραγωδίες στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Αν δε έχεις κλίση στις αθλητικές δραστηριότητες, θα πρέπει να πας στο Wood Water Wild Festival, στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Και, φυσικά, σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις και άλλους πολιτισμούς, μέσα από το φαγητό, τους χορούς και τη μουσική τους, στο Φεστιβάλ Cosmopolis.

Όπως καταλαβαίνεις, η Καβάλα θα καλύψει κάθε ανάγκη σου και θα σε γεμίσει με εμπειρίες και όμορφες εικόνες. Αυτές είναι ευκαιρίες που δεν χάνονται.